در آذر ۱۴۰۳، روند شامخ ترکیبی کل اقتصاد بهطور قابل توجه کاهش یافته و بر این اساس یکی از عمیقترین رکودهای اقتصاد ایران در این ماه به ثبت رسیده است. شامخ صنعت نیز، پس از حذف اثرات فصلی، بهشدت و بهگونهای کمسابقه، کاهش یافته است.
کمبود منابع انرژی و قطعی برق، مشکل اصلی بخش تولید بوده و باعث شده است تا بنگاههای تولیدی بسیار پایینتر از ظرفیت خود فعالیت کنند. علاوه بر این، شوکهای افزایشی نرخ ارز، هزینه تأمین نهادهها را برای بنگاهها افزایش داده است و این در حالی است که اکثر بنگاهها (خصوصا بنگاههای کوچک و متوسط) با کمبود منابع مالی، عدم تخصیص ارز و کاهش دسترسی به تسهیلات روبرو هستند.
کاهش تقاضای داخلی نیز رکود را در اقتصاد تشدید کرده است و کاهش شاخص صادرات در ماههای اخیر نیز بیانگر آن است که تقاضای خارجی نتوانسته است کاهش تقاضای داخلی را جبران کند. رفع مشکلات موجود در سیاستگذاری داخلی و موانع تجاری که به تضعیف تجارت خارجی منجر شدهاست، از جمله اصلاح سیاستهای مرتبط با رفع تعهد ارزی با توجه به فشارهای قیمتی موجود، میتواند باعث تقویت صادرات شود.
برای جلوگیری از تعمیق رکود در بخش تولید، لازم است سیاستگذاران بر تحریک تقاضا، کاهش هزینههای تولید و تقویت صادرات تمرکز کنند. این اقدامات میتواند به بازگشت بخش صنعت به مسیر رشد کمک کند.
گزارش دوره شصت و سوم طرح شاخص مدیران خرید (شامخ) کل اقتصاد – آذر ۱۴۰۳
- شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در آذر ماه۱۴۰۳ معادل ۴۳/۹ محاسبه شده است و کمترین مقدار را از اردیبهشت ماه داشته است. این درحالیست که پس از تعدیل فصلی این شاخص برای آذر معادل ۴۵/۵ برآورد شده است و به کمترین مقدار خود از تیر ماه رسیده است.
- شاخص”میزان تولید محصول یا ارائه خدمت”در آذر ماه بعد از تعدیل فصلی، معادل ۴۶/۲ محاسبه شده و کمترین مقدار چهار ماهه خود را به ثبت رسانده است.
- شاخص “میزان سفارشات جدید مشتریان” در آذر پس از حذف اثر فصلی معادل ۴۱/۸ برآورد شده است و کمترین مقدار خود را از تیر ماه به ثبت رسانده است.
- شاخص”سرعت انجام و تحویل سفارش مشتریان”۴۸/۸ به دست آمده است و کمترین مقدار خود را از بهمن ماه سال ۱۴۰۱ به ثبت رسانده است.
- شاخص”میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی” ۴۷/۸ محاسب شده است. شاخص مذکور که برای دومین ماه پیاپی کاهشی بوده و کمترین مقدار چهارماهه را به ثبت رسانده است.
- شاخص”موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده” پس از حذف اثر فصلی۴۵/۵ به دست آمده است و طی۲۲ ماه گذشته از اسفند ۱۴۰۱ کمترین مقدار خود را ثبت کرده است.
- شاخص”قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده”۸۳/۹ بیشترین مقدار خود را از اردیبهشت ۱۴۰۲ به ثبت رسانده است.
- شاخص ” موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای در حال تکمیل” در آذر ماه پس از حذف اثر فصلی ۴۳ به دست آمده است و کمترین مقدار را از مرداد به ثبت رسانده است.
- شاخص “انتظارات در مورد میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده”۴۷/۷ محاسبه شده است، به طوریکه شاخص انتظارات کمترین میزان ۳۱ ماهه از خرداد ۱۴۰۱ به ثبت رسانده است.
گزارش دوره هفتاد و پنجم طرح شاخص مدیران خرید (شامخ) بخش صنعت- آذر ۱۴۰۳
- شاخص مدیران خرید بخش صنعت در آذر۱۴۰۳ ، معادل ۴۴/۸ برآورد شده است و کمترین میزان ۵ ماهه را از مرداد ماه به ثبت رسانده است. شاخص مذکور پس از تعدیل فصلی برای ماه آذر معادل ۴۶/۸ برآورد شده است که در سری تعدیل شده نیز کاهشی بوده و کمترین میزان ۵ ماهه را از مرداد ماه در شامخ صنعت را نشان میدهد.
- شاخص “مقدار تولید محصولات” در آذر ماه پس از تعدیل فصلی ۴۴/۳ محاسبه شده است. این شاخص کمترین مقدار پنج ماهه از مرداد ماه را به ثبت رسانده است.
- شاخص “میزان سفارشات جدید” در آذر ماه پس از تعدیل فصلی ۴۷/۱ ثبت شده است و کمترین مقدار پنج ماهه، از مرداد ماه را به ثبت رسانده است.
- شاخص “میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی” در آذر ماه پس از تعدیل فصلی ۴۸/۹ بدست آمده است که کمترین مقدار پنج ماهه خود را به ثبت رسانده است.
- شاخص”موجودی مواد اولیه خریداری شده” در آذر ماه پس از تعدیل فصلی معادل ۴۳/۶ برآورد شده است. شاخص مذکور کمترین مقدار خود را از مرداد ۱۴۰۰ به ثبت رسانده است.
- شاخص” قیمت خرید مواد اولیه” در آذر ماه ۸۶/۵ ثبت شده است و بیشترین میزان خود را از فروردین۱۴۰۲ ثبت کرده است.
- شاخص”موجودی محصول نهایی در انبار” در آذر ماه پس از تعدیل فصلی معادل ۴۴/۸ برآورد شده است، که برای هفتمین ماه پیاپی کاهشی است و کمترین مقدار خود را از آبان ۱۳۹۹ در سری تعدیل شده به ثبت رسانده است.
- شاخص “میزان فروش محصولات” در آذرماه پس از حذف اثر فصلی معادل ۴۳/۲برآورد شده است و کمترین مقدار ۵ ماهه از مردادماه را به ثبت رسانده است.
- شاخص “میزان صادرات کالا” پس از حذف اثر فصلی ۴۶/۷ برآورد شده و برای دومین ماه متوالی کاهشی است.
بدون دیدگاه